112Rivierenland

Regionaal - Politie gaat voor veilige jaarwisseling

Ook dit jaar is de politie-inzet gericht op een veilig en ordelijk verloop van de jaarwisseling in de regio Gelderland-Zuid. Het politieoptreden tijdens Oud en Nieuw wordt regionaal vanuit de gemeenschappelijke meldkamer aangestuurd. De politie werkt hierbij nauw samen met de andere hulpdiensten, de brandweer en de geneeskundige hulpverleningsorganisatie bij ongevallen en rampen (GHOR). Met gemeenten zijn tevens afspraken op lokaal niveau gemaakt.

Tijdens de aanstaande Oudejaarsnacht biedt de politie in Gelderland-Zuid, in het kader van een nóg betere bereikbaarheid, extra service aan de doelgroep doven en slechthorenden. In noodgevallen kunnen zij de politie per SMS bereiken. Deze mogelijkheid is die nacht dus extra, náást de mogelijkheid voor dove en slechthorende mensen om met een teksttelefoon via een vast toestel de politie te bellen. Meer informatie over dit onderwerp kunt u lezen in een aanvullend nieuwsbericht met daarbij uitleg over de procedure ‘melding per SMS’.

Uitgangspunten
De regionale politie-inzet wordt gekenmerkt door de filosofie van 'kennen en gekend worden'. Dit houdt in dat zoveel mogelijk gebiedsgebonden politiemensen dienst doen in hun eigen werkgebied en daardoor herkenbaar en aanspreekbaar zijn. De bedoeling daarvan is problemen in een vroeg stadium te signaleren, zo nodig bij te sturen en te (helpen) voorkomen. Ook wordt voorafgaand aan de jaarwisseling bekeken op welke plaatsen mogelijk politie-inzet gewenst is. De politie wil dáár aanwezig zijn waar zij daadwerkelijk noodzakelijk is. Tegen personen die zich tijdens de jaarwisseling misdragen en de openbare orde verstoren treedt de politie vanzelfsprekend op.   Vreugdevuren
Het toestaan van vreugdevuren verschilt per gemeente. Algemeen uitgangspunt is dat vreugdevuren niet zijn toegestaan, tenzij. Binnen gemeenten waar vreugdevuren worden getolereerd, zijn hiervoor speciale plaatsen aangewezen en voorwaarden gesteld. Daar waar geen vreugdevuren zijn toegestaan, wordt opgetreden tegen mensen die toch vreugdevuren aansteken of voorbereidingen daartoe treffen. Ook wordt direct opgetreden tegen mensen die de bluswerkzaamheden willen belemmeren.   Vuurwerk
Sinds september is er een vuurwerkteam operationeel met als doelstelling het terugdringen van de veiligheidsrisico’s (ongevallen, schade, overlast) en oneerlijke concurrentie die worden veroorzaakt door handel in verboden consumentenvuurwerk. Om deze doelstelling te bereiken wordt er actief onderzoek verricht naar de handel in illegaal vuurwerk. Het vuurwerkteam is onderdeel van het interregionale milieurechercheteam en werkt vanuit de politiebureaus in Tiel (Gelderland-Zuid) en Velp (Gelderland-Midden).De aanpak van het vuurwerkprobleem gebeurt in overleg met onder andere de gemeenten en het Openbaar Ministerie.   Het succes van de teams om vuurwerkoverlast tegen te gaan, hangt ook af van de medewerking van het publiek. Wie informatie kan geven over verkoop van illegaal vuurwerk of opslag daarvan, of locaties waar bijvoorbeeld hoeveelheden brandbaar materiaal worden verzameld, kan de politie bellen via 0900-8844. Desgewenst kan dit ook via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).   Wanneer mag je vuurwerk afsteken?
Regels omtrent de aanschaf en het afsteken van consumentenvuurwerk zijn na te lezen via de ‘Vraagbaak’ op www.politie.nl.

Meer nieuws

02 feb. | 04:57
Druten - Zeer grote brand aan de Hogestraat
01 feb. | 16:58
Ochten - Bestuurder verliest de macht over het stuur
01 feb. | 11:51
Tiel - Grote brand aan de Riemsdijk
01 feb. | 10:45
Culemborg - Plantenbakken bij de Binnenpoort
01 feb. | 10:42
Kerkdriel - Twee verdachten aangehouden voor steekincident
01 feb. | 10:30
Wamel - Eenzijdig ongeval op de van Heemstraweg
Alle nieuwsberichten