112Rivierenland

Landelijk - Dragen fietshelm verkleint kans op hersenletsel

Ziekenhuis Rivierenland stimuleert het dragen van een fietshelm. Dit verkleint de kans op hersenletsel aanzienlijk en is echt nodig gezien de toename van het aantal fietsongevallen met hersenletsel. De komst van e-bikes is een belangrijke oorzaak van deze toename. Een groeiende groep mensen blijft daardoor langer fietsen. Wat op zich heel gezond is, maar niet zonder risico. Daarom roept Ziekenhuis Rivierenland op 10 april ‘de landelijke Dag van de fietshelm’ iedereen op om voortaan een fietshelm te gaan dragen.

Verklein de kans op hersenletsel met een fietshelm
In de regio Oost, waar Ziekenhuis Rivierenland onder valt is er van 2019 tot 2022 een toename van het aantal fietsongevallen met 66%. In het ziekenhuis zelf zien we deze toename vooral bij de leeftijdscategorie 60 plus. 
 
Ook revalidatiearts Anne-Marieke Martens is groot voorstander van het dragen van een fietshelm en wil dit graag stimuleren. Martens: “Een fietshelm dragen zou net zo normaal moeten zijn als het dragen van een autogordel. De kans op ernstige en langdurige hersenschade verkleint met wel 60 procent bij het dragen van een fietshelm. De patiënten met hersenletsel die wij zien kunnen door klachten, zoals hoofdpijn, gebrek aan concentratie en vermoeidheid vaak voor langere tijd niet meer doen wat ze normaal deden. Denk aan werken, sporten, voor hun gezin of huishouden zorgen. Dat is een enorme zorg voor deze mensen en hun naasten. Door het dragen van een helm kun je dit voorkomen. Geniet vooral van die heerlijke fietstocht, bewegen is gezond, maar doe het wel met helm”.
 
Woensdag 10 april: Dag van de fietshelm
Ziekenhuis Rivierenland ondersteunt van harte de landelijke ‘Dag van de fietshelm’. Voor de medewerkers van het ziekenhuis is het bijvoorbeeld al mogelijk om een fietshelm aan te schaffen. Voor medewerkers, patiënten en bezoekers staat op woensdag 10 april GEJO Cycleworld van 12.00 tot 14.00 uur met een standje vol fietshelmen in de hoofdhal van het ziekenhuis. Bewoners uit de regio Rivierenland kunnen ook nog eens gebruik maken van de Fietshelmactie van de provincie Gelderland waarbij ze 25 euro korting krijgen op een fietshelm. Voor meer informatie, kijk op: www.ideate.nl/fietshelmgelderland.

Meer nieuws

30 apr. | 19:18
Lienden - Auto met aanhanger raakt van de weg
27 apr. | 08:19
Beneden Leeuwen - Ongeval op de van Heemstraweg
26 apr. | 18:34
Wadenoijen - Geluidsapparatuur gestolen uit feesttent
26 apr. | 14:11
Geldermalsen - Fietser met spoed overgebracht naar het ziekenhuis
25 apr. | 19:38
Buurmalsen - Twee gewonden bij ongeval op beruchte kruising
23 apr. | 06:53
Tiel - Bezorgscooter en personenauto botsen, bestuurder gewond
Alle nieuwsberichten