Tiel - Celstraf voor bedreiger Balkenende/de Vreeze
De 44-jarige Wim de N. uit Tiel is woensdag tot vijf maanden gevangenisstraf veroordeeld wegens het bedreigen van premier Jan Peter Balkenende (CDA) en het stalken van de burgemeester van Tiel Steven de Vreeze (PvdA).
Tegen hem was een jaar cel geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. De man werd vrijgesproken van de bedreiging van minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA). De man belde begin juni twee keer naar het ministerie van Algemene Zaken. Op 3 juni zei hij dat hij een aanslag ging plegen op Balkenende. Twee dagen later luidde het: "Ik kom met bombrieven volgende week".
De rechter oordeelde dat dit laatste niet als bedreiging van de premier aangemerkt kan worden, omdat diens naam niet expliciet werd genoemd. Hiervoor werd de Tielenaar vrijgesproken.
Telefoonverkeer
Tussen 11 april en 20 juni heeft de man enkele honderden malen gebeld naar het secretariaat van burgemeester De Vreeze. Hierdoor kwam het telefoonverkeer van het gemeentehuis op sommige momenten compleet stil te liggen.
Ook telefoneerde hij dertig keer naar het privénummer van de PvdA-burgemeester en belde aan bij diens huis. Verder verspreidde hij pamfletten met de tekst 'De burgemeester van Tiel is corrupt'.
Belaging
Veelvuldig bellen naar het gemeentehuis is op zichzelf niet strafbaar, oordeelde de rechter, maar dit maakte wel inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de burgemeester, zodat van belaging sprake was.
Voor de veronderstelde bedreiging van Hirsch Ballin had het Openbaar Ministerie al vrijspraak geëist. "Dan pak ik die Hirsch Ballin bij zijn stropdas en trek ik hem over de balie heen", had De N. in januari tegen een rijksambtenaar gezegd.
De rechter acht niet bewezen dat de minister weet heeft gehad van de bedreiging. Hij kon zich, in tegenstelling tot Balkenende, dus ook niet bedreigd voelen.
Psychische stoornis
De man is al meerdere malen in een inrichting opgenomen vanwege een psychische stoornis. Eerder deze maand werd hij bij het uitspreken van de eis uit de rechtszaal verwijderd omdat hij justitie herhaaldelijk uitmaakte voor 'een grote boevenbende'.
Het argument van de advocaat dat het tijdens het telefoongesprek al duidelijk was dat zijn cliënt psychisch niet in orde is, veegde de rechter van tafel.
Bij Balkenende kon volgens hem wel degelijk de vrees ontstaan dat er een aanslag op hem gepleegd ging worden. De premier kan volgens de rechtbank het risico niet nemen om lichtzinnig met bedreigingen om te gaan.