112Rivierenland

Regionaal - Zorg om aanrijtijden ambulance

De provincie Gelderland moet  zorgen voor de aanrijtijden (de tijd die het kost om bij een ongeval te komen). 1){ document.getElementById('ss_controls').style.display = 'block'; ss.pause(); } else{ document.getElementById('ss_controls').style.display = 'none'; ss.pause(); } // Auto-play the slideshow }else{ // just hide the "slideshow" div if img count = 0; document.getElementById('slideshow').style.display = 'none'; } } //-->" + ss.noscript() + ""); //-->Hun zorg wordt door huisartsen in de regio gedeeld. Bovendien heeft een handtekeningenactie meer dan vierduizend reacties opgeleverd. De kritiek van Neder-Betuwe heeft te maken met het plan om drie ambulanceposten te laten verdwijnen. De posten in Kesteren, Geldermalsen en Culemborg gaan weg. In Beesd zou er een bij komen, evenals in Beneden-Leeuwen. De post in Tiel blijft gehandhaafd.

De plannen zijn van de Regionale Ambulancevoorziening (RAV). De provincie moet het plan nog goedkeuren. In het verleden heeft de gemeente Buren al de noodklok geluid, terwijl er ook in Neerijnen onrust is. De politiek in Neder-Betuwe hoopt Gedeputeerde Staten op andere gedachten te brengen. Woordvoerder Stefan van Someren (VVD): "We pleiten er niet alleen voor om Kesteren open te houden. Het gaat ons om de totale spreiding. De gemiddelde aanrijtijd in onze gemeente ligt boven de grens van vijftien minuten. Er worden momenteel al aanrijtijden gemeten van meer dan dertig minuten. De verwachting is dat die tijden alleen maar toenemen. Aangezien ambulances de gemeentegrenzen overschrijden, moet je dit regionaal oplossen. Een groot probleem daarbij is de verkeersafwikkeling. De provincie heeft geld genoeg, maar steekt dat niet in wegen. Zo langzamerhand loopt het hier vast. Dat signaal willen we ook afgeven."

De motie pleit voor meer ambulances. "Op die manier kun je het probleem mede oplossen. Alleen dan kun je aanrijtijd van vijftien minuten weer halen. Wij zitten als gemeente nog goed, dichtbij Tiel. Maar in Dodewaaard, aan de rand van het gebied, gaat het niet goed."

In een toelichting van de motie noemen de fracties het spreidingsplan 'een koude sanering': "Er zijn onvoldoende financiële middelen beschikbaar gesteld om het huidige inzetniveau te verbeteren. Deze herverdeling levert voor de regio als geheel geen structurele verbetering, maar verdeelt slechts de pijn gelijkmatiger over de gemeenten."



In een gezamenlijke motie pleit de politiek in Neder-Betuwe voor een betere spreiding van ambulanceposten. De vrees is dat aanrijtijden overschreden worden.

Meer nieuws

02 feb. | 21:48
Tiel - Auto op de kop
02 feb. | 04:57
Druten - Zeer grote brand aan de Hogestraat
01 feb. | 16:58
Ochten - Bestuurder verliest de macht over het stuur
01 feb. | 11:51
Tiel - Grote brand aan de Riemsdijk
01 feb. | 10:45
Culemborg - Plantenbakken bij de Binnenpoort
01 feb. | 10:42
Kerkdriel - Twee verdachten aangehouden voor steekincident
Alle nieuwsberichten