112Rivierenland

Tiel - Dwangsommen voor drugsdealer en horecazaken

De burgemeester van Tiel legt een 22-jarige Tielenaar die meerdere keren is betrapt op drugshandel een last onder dwangsom op. Dat betekent dat de man een boete van vijfduizend euro krijgt voor ieder keer dat hij weer betrapt wordt. Ook twee Tielse horecazaken krijgen dergelijke boete als zij de regels blijven overtreden.

De jonge Tielenaar viel op 21 juli in de Trichtstraat door de mand toen de politie zijn voertuig controleerde. Hij probeerde te vluchten en gooide een etui weg waarin -naar later werd vastgesteld- 22 envelopjes met cocaïne zaten. In september 2023 was de man ook al eens betrokken bij een incident met harddrugs. De last onder dwangsom is een extra maatregel die de burgemeester kan nemen om overtredingen te stoppen. Een bestuurlijke maatregel dus, naast het strafrechtelijke proces door justitie. Dit om te voorkomen dat de overtredingen blijven doorgaan.  
 
“Gezamenlijk met het OM en de politie blijven we optreden tegen dit criminele gedrag”, stelt burgemeester Frank van der Meijden. “De handel en het bezit van harddrugs brengt grote risico's met zich mee voor de volksgezondheid, de openbare orde en de veiligheid. Dit gedrag ondermijnt de samenleving en creëert een onveilige en onaangename omgeving voor de inwoners. We blijven daarom stevig optreden tegen lieden die dit veroorzaken door stelselmatig de wetten en regels te overtreden.” 
 
Overtredingen in de horeca
In dat kader worden ook twee horecazaken in de stad aangepakt. De eigenaar van een Tiels café was al meerdere keren gewaarschuwd om de sluitingstijd na te leven. Eind juni bleek het café op zondagochtend wederom na half drie nog open te zijn, terwijl de verplichte sluitingstijd twee uur is. De burgemeester legt daarom een dwangsom van €2.500 per nieuwe overtreding op, met een maximum van 10.000 euro. Dit besluit is overigens nog niet definitief, de eigenaar kan zijn zienswijze nog indienen.
 
In een andere horecagelegenheid in Tiel zijn al meerdere keren overtredingen van de Alcoholwet en de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) geconstateerd. Tijdens een controle op 16 augustus bleek er opnieuw geen leidinggevende aanwezig die vermeld stond op de alcoholvergunning. Ook deze zaak kan een boete van 2.500 euro tegemoet zien bij een volgende overtreding. Als de overtredingen aanhouden, riskeert het bedrijf dat de exploitatievergunning wordt ingetrokken. 
 
“Die wetten en regels zijn er om de inwoners te beschermen en een veilige en prettige samenleving te creëren”, aldus Van der Meijden. “Het is belangrijk dat mensen dat beseffen en ons helpen om dat ook voor elkaar te krijgen. We roepen inwoners daarom op om verdachte situaties en misstanden te melden. Een veilige samenleving kunnen we alleen samen creëren.”
 
Meld Misdaad (Anoniem)
De gemeente, de politie en het OM roepen de inwoners van Tiel op om alert te zijn op signalen van ondermijning en deze te melden bij de politie via 0900-8844 of bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Een melding kun je ook online doen via de website van Meld Misdaad Anoniem. Jouw tip wordt doorgezet naar de politie maar jouw gegevens worden niet gedeeld. Voorbeelden van signalen om te melden zijn: een onverklaarbaar hoog inkomen, veel contant geld, dure aankopen, overlast van drugsgebruikers of -dealers, een sterke wietlucht, afgeplakte ramen, veel aanloop of nachtelijk bezoek of onbekende personen in de buurt. 
 

Meer nieuws

16 sep. | 19:21
Echteld - Bakwagen gekanteld op toerit A15
16 sep. | 19:16
Tiel - Busje op de zijkant na ongeval
09 sep. | 17:58
Kesteren - Dodelijk ongeval op de N233
09 sep. | 08:40
Culemborg - Ongeval op de Rijksstraatweg
09 sep. | 08:34
Culemborg - Bestuurder haalt rare capriolen uit
07 sep. | 14:43
Tiel - Brandweer opgeroepen na stormschade
Alle nieuwsberichten