112Rivierenland

Wat doe jij in het verkeer bij zwaailicht en sirene?

Er nadert een politiewagen, brandweerauto of ambulance met zwaailicht en sirene. Hoe kun je dan het beste reageren? En hoe voorkom je dat je jezelf of anderen in gevaar brengt?

We hebben zeven tips voor je:
 
1. Blijf kalm en rustig.
Kijk eerst wat de mogelijkheden zijn en kies dan wat je gaat doen. Doe dit pas op het moment dat dat ook veilig kan. Als ruimte maken tot een onveilige situatie leidt, dan is het ook voor het hulpverleningsvoertuig veiliger om even te wachten. De chauffeur zoekt zo veel mogelijk zelf zijn weg. Je kunt ervan uitgaan dat de bestuurder ziet waar het hulpverleningsvoertuig er door kan.
 
2. Blijf op de rotonde.
Rij je op een rotonde, blijf dan op de rotonde rijden totdat het hulpverleningsvoertuig de rotonde heeft verlaten. Vervolg daarna je weg zoals gepland.
 
3. Als er een rijstrook vrij is, laat deze dan ook vrij. 
Dan kan het hulpverleningsvoertuig veilig de vrije rijstrook nemen. 
 
4. Houd ruim afstand van je voorganger.
Op die manier kun je ruimte maken voor het hulpverleningsvoertuig.
 
5. Laat de vluchtstrook vrij voor het hulpverleningsvoertuig.
Je mag nooit op de vluchtstrook rijden, deze is bedoeld voor noodgevallen. Houd de vluchtstrook ook in deze situaties vrij, dan kan de hulpdienst deze gebruiken. Is er geen vluchtstrook? Maak dan ruimte door zover mogelijk naar links of naar recht te gaan, afhankelijk van op welke rijstrook je staat. Zo kan het hulpverleningsvoertuig tussen de auto’s door rijden. 
 
6. Houd je aan de maximumsnelheid.
Blijf op de normale snelheid doorrijden, totdat je ruimte kunt maken op bijvoorbeeld een  parkeerhaven. Ga niet harder rijden, dit is onveilig en breng je jezelf en anderen in gevaar.
 
7. Houd je altijd aan de verkeersregels.
Dit maakt je gedrag voorspelbaar voor de chauffeur van politieauto, brandweerwagen of ambulance. Door je aan de regels te houden voorkom je ook dat je ander verkeer in gevaar brengt.
 
Kijk regelmatig in je spiegels
Het is soms lastig een hulpverleningsvoertuig op tijd op te merken. Uit onderzoek blijkt dat het vaak voorkomt dat je het hulpverleningsvoertuig laat opmerkt als je rijdt met een wat hogere snelheid en het hulpverleningsvoertuig van achteren nadert. Je kunt het hulpverleningsvoertuig dan namelijk pas horen als het al vrij dichtbij is. Kijk daarom regelmatig in je spiegels, dan zie je een hulpverleningsvoertuig eerder.
 

Meer nieuws

25 dec. | 21:56
Brakel - Derde inbraak bij brandweer post
25 dec. | 14:31
Hedel - Rechtbank legt gevangenisstraffen op voor betrokkenheid bij nieuwjaarsrellen
25 dec. | 12:17
Tiel - Rookmelders voorkomen grotere brand Café
25 dec. | 12:11
Herwijnen - Brand aan de Mert
23 dec. | 19:08
Waardeburg - Brommobiel botst met twee fietsers
22 dec. | 21:22
Kerkdriel - Zeer grote brand in een loods
Alle nieuwsberichten