112Rivierenland

Tiel - Voorzitter Veiligheidsregio moet beslissen over handhavend optreden tegen NS

De rechtbank draagt de voorzitter Veiligheidsregio op om binnen 2 weken te beslissen over handhavend optreden tegen de Nederlandse Spoorwegen (NS). Omdat eiser dagelijks voor zijn werk met de trein reist en daarbij de kans bestaat de 1,5 meter afstand niet gewaarborgd kan worden, heeft hij een belang bij een besluit van de Veiligheidsregio op zijn verzoek tot handhaving.

Een man uit Tiel vroeg de voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid om handhavend op te treden tegen de NS. De Tielenaar reist iedere dag met de trein van Tiel naar zijn werk in Amsterdam. Volgens de man loopt hij een gezondheidsrisico, doordat NS het hem niet mogelijk maakt om 1,5 meter afstand van zijn medereizigers te houden.
 
De Veiligheidsregio nam geen besluit op het verzoek om handhaving, omdat de man uit Tiel geen belanghebbende in de zin van de wet is. Zijn belang is volgens de Veiligheidsregio niet te onderscheiden van het belang van andere reizigers die gebruik maken van NS. Dat is wel vereist om belanghebbende te zijn.
 
Tielenaar wel belanghebbende
De rechtbank oordeelt dat de man uit Tiel wel belanghebbende is. Hij is afhankelijk van het reizen met de trein, omdat hij geen eigen auto heeft en hij werkzaam is in een vitaal beroep. Hij moet dus wel gebruik maken van de trein om van Tiel naar Amsterdam te reizen. Daarmee onderscheidt hij zich van anderen die niet-noodzakelijke reizen met de trein maken.
 
Vaststaat dat het coronavirus tot ernstige ziekte en zelfs de dood kan leiden. Het virus is vooral gevaarlijk voor mensen die tot een risicogroep behoren, maar ook bij jongere mensen kan de ziekte een (zeer) ernstig beloop hebben. De man uit Tiel heeft dus een persoonlijk belang om de ziekte niet te krijgen. 
 
Concreet risico op besmetting
Het houden van 1,5 meter afstand is een van de kernpunten van de Nederlandse maatregelen (‘basisregels voor iedereen’) om verdere verspreiding van en besmetting met het coronavirus tegen te gaan. Er bestaat een veel hoger risico op besmetting als geen 1,5 meter afstand tot anderen wordt gehouden. Het kunnen houden van 1,5 meter afstand heeft dus grote invloed op het risico dat de Tielenaar loopt om ziek te worden. 
Het verzoek om handhaving gaat over het in acht nemen van de 1,5 meter afstand in de trein. Omdat alle stoelen in de trein beschikbaar worden gesteld, bestaat bij iedere treinreis van de man de kans dat hij feitelijk niet op 1,5 meter afstand kan houden. Dit levert voor hem een concreet risico op besmetting met het coronavirus en dus een risico voor zijn gezondheid op.
 
Dit alles maakt dat de man uit Tiel belang heeft bij een besluit van de Veiligheidsregio op zijn verzoek om handhaving.
 
Hoe verder?
De rechtbank draagt de Veiligheidsregio op om binnen 2 weken een besluit te nemen op het verzoek om handhaving tegen de NS. Naar verwachting zal de Veiligheidsregio de NS om een standpunt vragen en daarna beslissen. 
Tegen het besluit van de Veiligheidsregio zal beroep ingesteld kunnen worden bij de rechtbank.

Meer nieuws

10 jan. | 13:22
Echteld - Autobrand op de Pr. Willem Alexanderweg
09 jan. | 08:48
Druten - Steekincident aan de Kattenburg
06 jan. | 19:04
Culemborg - Getuigen gezocht ongeregeldheden van Hogendorpstraat
06 jan. | 17:18
Tiel - Hennepkwekerij aangetroffen bij grote brand
06 jan. | 17:15
Tiel - Auto totalloss door storm
05 jan. | 08:48
Tiel - Zeer grote brand in bedrijfsverzamelgebouw
Alle nieuwsberichten