112Rivierenland

Vuurwerkschade: wat vergoedt de verzekering?

De feestdagen staan weer voor de deur. Deze dagen staan in het teken van vreugde en blijdschap. Helaas gaan niet alle Gelderlanders prettig het nieuwe jaar in. Vuurwerk zorgt ieder jaar voor ongeveer 10 miljoen euro schade aan auto’s en woningen. Wat dekt de verzekering eigenlijk bij vuurwerkschade? En met welke dekking kan men dan het beste de auto verzekeren?

Schade aan de auto
Ongeveer 40 procent van de schade die na de jaarwisseling gemeld wordt, gaat over schade aan een auto. Mensen die in het bezit zijn van een WA, WA+ of allriskverzekering zijn in principe verzekerd voor explosieschade. Dat geldt ook voor ruitschade. Daarnaast valt de bestuurder niet terug in zijn of haar schadevrije jaren. Voor schade door vandalisme zijn mensen alleen verzekerd als zij in het bezit zijn van een allriskverzekering. Datzelfde geldt voor lakschade. Daarnaast hebben vandalisme en lakschade helaas ook invloed op de schadevrije jaren. Dat komt omdat de schade bij vandalisme niet te verhalen is op een dader. Mensen met een WA of een WA+ verzekering moeten de schade dus zelf zien te verhalen. Eventueel kan men wel een beroep doen op de rechtsbijstandverzekering.
 
Schade aan de woning en inboedel
Brand- en ontploffingsschade aan de woning wordt gedekt door de opstalverzekering. Smelt- en schroeischade wordt meestal alleen vergoedt als de bewoner een extra dekking of allriskverzekering heeft. Welke schade de verzekering precies vergoedt, is terug te vinden in de polisvoorwaarden. Schade aan spullen in de woning wordt vergoed door de inboedelverzekering. Vaak verwacht de verzekeraar wel dat er aangifte wordt gedaan. Is er een ruit gesneuveld? Dan valt dit onder de glasverzekering. Meestal zit deze verzekering bij de opstalverzekering inbegrepen. Als de bewoner zelf schade veroorzaakt bij het afsteken van vuurwerk, dan kan hij of zij een beroep doen op de aansprakelijkheidsverzekering. Overigens zet een aantal Tielenaren zich al jaren in om de overlast door vuurwerk in de gemeente Tiel te beperken.
 
Hoe voorkomt men vuurwerkschade?
Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Autobezitters die een garage hebben, doen er goed aan om de auto altijd binnen te zetten. Voor de mensen die geen garage hebben, kan een speciale hoes voor de auto uitkomst bieden. Om helemaal zorgeloos thuis te zitten, kan men de auto verzekeren met een allriskverzekering. Dan weet de eigenaar zeker dat de schade (vrijwel) altijd wordt vergoed. Ook voor de woning en de spullen zelf, kan men een aantal maatregelen treffen. Het is bijvoorbeeld verstandig om de afvalcontainers binnen te zetten en de brievenbus dicht te maken. Heeft de woning een rieten dak? Dan is het raadzaam om het dak nat te spuiten. Als er een vuurpijl op het dak belandt, dan vat dit minder snel vlam.
 

Meer nieuws

11 jan. | 12:15
Geldermalsen - Winkels gesloten door stroomstoring
10 jan. | 13:22
Echteld - Autobrand op de Pr. Willem Alexanderweg
09 jan. | 08:48
Druten - Steekincident aan de Kattenburg
06 jan. | 19:04
Culemborg - Getuigen gezocht ongeregeldheden van Hogendorpstraat
06 jan. | 17:18
Tiel - Hennepkwekerij aangetroffen bij grote brand
06 jan. | 17:15
Tiel - Auto totalloss door storm
Alle nieuwsberichten