112Rivierenland

De energieprijzen stijgen, hoe houd je ze laag ?

Het zal niemand ontgaan zijn: de energieprijzen zijn sinds 1 januari dit jaar flink gestegen. Volgens het CBS gaat het om een gemiddelde stijging van 334 euro per huishouden op jaarbasis . De stijging van de energierekening is voor een deel het gevolg van de verhoging van de energiebelasting. Ook zijn de prijzen voor gas en elektriciteit gestegen. Het loont, nu nog meer dan voorheen, te kijken naar manieren om zelf de energierekening laag te houden. Hoe kunnen consumenten deze stappen zelf toepassen?

Stap over van energieleverancier 
Een manier om tegenwicht te bieden aan de gestegen energiekosten is om over te stappen naar een andere energieleverancier. Het vergelijken van energieprijzen is een handige manier om de goedkoopste leverancier te vinden. Energie vergelijk je makkelijk online. Een contract met vaste tarieven is over het algemeen het voordeligst. Hoewel een contract met variabele tarieven aantrekkelijk lijkt, is gebleken dat een contract met variabele tarieven vaak toch duurder uitvalt. Gedurende de duur van het variabele contract kunnen de tarieven twee keer per jaar wijzigen. En met nog meer stijgende energiekosten in het vooruitzicht, is niet te verwachten dat de energieprijzen echt zullen dalen.
 
Profiteer elk jaar van welkomstkortingen 
Als de goedkoopste energieleverancier gevonden is, loont het om voor een eenjarig vast contract te kiezen Er kan dan geprofiteerd worden van de welkomstkorting die door die leverancier geboden wordt. Door elk jaar de energieprijzen te vergelijken, over te stappen naar de goedkoopste leverancier en te kiezen voor een eenjarig vast contract, kan elk jaar opnieuw van een nieuwe welkomstkorting gebruik gemaakt worden. Een flinke besparing dus.
 
Houd warmte in huis 
Omdat warmte via allerlei wegen ontsnapt, moet de woning steeds opnieuw verwarmd worden. De warmte in huis vasthouden is dan ook een goede manier om flink op de energierekening te besparen. Een simpele eerste stap is om zelf de naden en kieren in huis te dichten door het aanbrengen van bijvoorbeeld tochtstrips, schuim of kit. Dubbelglas in plaats van enkel glas zorgt er ook voor dat warmte het huis niet verlaat. Daarnaast is het isoleren van dak, gevel, spouwmuur en vloer een kostbare, maar wel heel effectieve, manier om de warmte in huis niet verloren te laten gaan. Tot slot zijn er speciale gordijnen die isolerend werken en ook het plaatsen van reflecterende radiatorfolie zorgt ervoor dat warmte het huis in gekaatst wordt. 
 
Pak energieslurpers aan 
Een groot deel van de apparaten die we dagelijks gebruiken, slurpt veel energie. Vooral verouderde apparatuur kan zo ongemerkt voor een hoge energierekening zorgen. De elektrische boiler is verreweg de grootste energieslurper. Op dit apparaat is dan ook de grootste winst te behalen bij pogingen de energierekening te verlagen. Nieuwe boilers zijn voorzien van hoogwaardige isolatie en daardoor zuiniger. Een ander apparaat dat onnodig veel energie kost, is een oude koelkast of vriezer. Ook voor dit apparaat geldt dat een nieuw model zuiniger is. Tot slot is de de droger een apparaat dat vaak onnodig ingezet wordt. De was buiten ophangen of een droogrek gebruiken kost immers niets en is een directe besparing op de energierekening.

foto: Colin Behrensfrom Pixabay
 

Meer nieuws

11 jan. | 12:15
Geldermalsen - Winkels gesloten door stroomstoring
10 jan. | 13:22
Echteld - Autobrand op de Pr. Willem Alexanderweg
09 jan. | 08:48
Druten - Steekincident aan de Kattenburg
06 jan. | 19:04
Culemborg - Getuigen gezocht ongeregeldheden van Hogendorpstraat
06 jan. | 17:18
Tiel - Hennepkwekerij aangetroffen bij grote brand
06 jan. | 17:15
Tiel - Auto totalloss door storm
Alle nieuwsberichten