112Rivierenland

Landelijk - Vanaf vandaag zijn er Noodhulpteams

Vanaf vandaag verlenen de nieuwe Noodhulpteams van het Rode Kruis hulp aan lichtgewonden tijdens grote rampen of calamiteiten. Bijna duizend vrijwilligers zijn de afgelopen maanden opgeleid en getraind om zich op deze nieuwe rol voor te bereiden.

In het hele land staan nieuwe vrijwilligers paraat om medische hulp te bieden, als zijnde de nieuwe leden van een van de 25 Noodhulpteams. De nieuwe teams komen in de plaats van de SIGMA-teams en zijn onderdeel van Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB), dat vanaf vandaag, 4 januari 2016 landelijk wordt ingevoerd.
 
De Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) is de overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor de coördinatie van geneeskundige hulpverlening bij zware ongevallen en rampen. Bij een ongeval of ramp met veel slachtoffers kan de GHOR een of meer Noodhulpteams van het Rode Kruis tegelijk met de reguliere hulpdiensten oproepen.
 
Sneller en tegelijkertijd hulp krijgen
De Noodhulpteams waar de nieuwe vrijwilligers deel van uitmaken, ontfermen zich dan over de lichtgewonde slachtoffers. Het ambulancepersoneel concentreert zich op de zorg voor de zwaargewonde slachtoffers. Daardoor kunnen alle gewonden, zwaar- of lichtgewond, snel en tegelijkertijd  hulp krijgen. "De focus van de Noodhulpteams op lichtgewonden ligt meer in het verlengde van onze expertise,  waar we de meeste ervaring mee hebben, zoals bij evenementen," aldus Gijs de Vries, algemeen directeur van het Rode Kruis.
 
De nieuwe rol voor de Rode Kruis vrijwilligers is er gekomen omdat door veranderingen in wet- en regelgeving, maar ook door nieuwe inzichten, verbeteringen zijn doorgevoerd in de samenwerking met de Veiligheidsregio’s, de Regionale Ambulance Voorziening en het Instituut voor Fysieke Veiligheid. 
 
Goed getraind en klaar voor inzet
"De rol die we als noodhulpteam krijgen lijkt me erg uitdagend. We krijgen namelijk te maken met mensen die in paniek zijn dus naast EHBO verlenen we ook nog psychosociale ondersteuning," zegt noodhulpteamvrijwilliger Celine van Rensburg. Een operationeel Noodhulpteam bestaat uit 8 hulpverleners, waaronder de chauffeur, die in principe binnen 45 minuten op de incident-locatie aanwezig kunnen zijn.

Van Noodhulpteamleden wordt onder meer verwacht dat zij minimaal vier keer per jaar actief zijn als EHBO-er bij grote evenementen, zoals Koningsdag of de Nijmeegse Vierdaagse. Op die manier blijft hun ervaring met hulp aan lichtgewonde slachtoffers up to date en zijn zij breed inzetbaar.

Aanvullend volgen noodhulpteamleden opleidingsmodules waarin zij specifieke vaardigheden en kennis leren om hun taak goed te kunnen vervullen en vindt er jaarlijks nascholing plaats.

Wat regelt GGB?
GGB ondersteunt de geneeskundige hulpverlening op het rampterrein. Concreet door hulpverleners, materieel en onderdak (shelter) bij (te verwachten) grote of langdurige incidenten met veel slachtoffers beschikbaar te stellen. Uitgangspunt van het GGB-model is om optimaal gebruik te maken van bestaande hulp- en zorgcapaciteit. Hierdoor wordt zo dicht mogelijk aangesloten op de dagelijkse hulpverlening die door ambulancediensten en traumateams wordt geleverd. Onder het motto als je als ambulancedienst één of twee slachtoffers kan behandelen, dan kun je ook 30 of 40 slachtoffers behandelen. Dit wordt vooral bereikt door bij grootschalige incidenten de zorg zo effectief mogelijk in te zetten en ambulancepersoneel zich te laten concentreren op de behandeling van zwaargewonden.

Bij GGB zijn de taken als volgt verdeeld:
- de Ambulancedienst (RAV) stabiliseert en behandelt zwaargewonden. Zij maakt hierbij gebruik van alle beschikbare ambulances en het calamiteitenvoertuig (zie hieronder).
- het Rode Kruis verzorgt de lichtgewonden slachtoffers. Zij maakt hierbij gebruik van de Noodhulpteams.
- het Rode Kruis verzamelt en verzorgt lichtgewonden.
- het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) is verantwoordelijk voor de landelijke steunpunten, die binnen 2 uur additioneel materiaal en middelen ter plaatse kan brengen.
- de Veiligheidsregio (GHOR) stelt een Officier van Dienst Geneeskundig beschikbaar, die de hulpverleningsoperatie coördineert.

Foto's

Noodhulpteams vanaf vandaag actie

Alle foto's van dit artikel

Meer nieuws

14 jan. | 13:48
Tiel - Drugslab in woning aan de Meeuwstraat
13 jan. | 20:43
Tiel - Gaslekkage aan de Binnenmolenstraat
13 jan. | 17:38
Geldermalsen - Papiercontainer brand uit
13 jan. | 17:35
Haaften - Schuurbrand aan de Genderhof
12 jan. | 19:32
Waardenburg - Autobrand aan de Regterweistraat
12 jan. | 16:47
Tiel - Twee zwanen vast in het ijs
Alle nieuwsberichten