112Rivierenland

Tiel - Stevig inzet op verlaging inbraakcijfers

Tiel is in de AD-Misdaadmeter, die afgelopen zaterdag is gepubliceerd, op dezelfde plaats blijven staan als in 2012. "Wij monitoren maandelijks het aantal inbraken. We weten dan ook dat het aantal inbraken in onze gemeente, ondanks inspanningen van politie, gemeente en inwoners, jammer genoeg nog steeds hoog is.

De eerste 5 maanden van dit jaar laten een verbetering zien ten opzichte van 2012. Daarnaast laten een aantal andere cijfers een dalende trend zien. We blijven ons stevig inzetten om deze lijn voort te zetten”, aldus burgemeester Beenakker.

Tiel zette in 2012, het jaar waarin Veiligheid het jaarthema was van de Tielse gemeenteraad, zwaar in op de aanpak van woninginbraken. Zo werden in de verschillende wijken preventieavonden georganiseerd met de insteek: ‘Wat kunnen inwoners zelf doen om te voorkomen dat zij slachtoffer worden van inbraak of brand’.Naar aanleiding daarvan zijn in verschillende straten buurtpreventieprojecten opgezet. In het Veiligheidshuis stond de aanpak van de criminele jeugdgroep centraal.    
Burgemeester Beenakker: “Opmerkelijk is dat het aantal pogingen tot braak ten opzichte van de geslaagde inbraken toeneemt. Dit zou er op kunnen wijzen dat de preventie en alertheid van onze inwoners effect begint te hebben.”
 
Net als bij de vorige editie van de misdaadmeter zorgt het aantal inbraken voor de hoge klassering. Op andere onderdelen zijn meer positieve resultaten behaald. Zo zijn onder andere het aantal vernielingen, bedreigingen, overvallen en bedrijfsinbraken minder dan voorgaande jaren.
 
Continueren en verstevigen aanpak
De gemeente monitort wekelijks samen met de politie de woninginbraken en er is, binnen de mogelijkheden, extra inzet om daders op te sporen en te voorkomen dat inbraken plaatsvinden. Inwoners krijgen een brief als er in hun directe omgeving een (poging tot) inbraak is geweest, de preventieavonden gaan in de herhaling en in de wijk Passewaaij start eind juni het project Waaks. In diezelfde maand beslist de gemeenteraad om middelen vrij te maken voor een mobiele camera, in te zetten op bijvoorbeeld hotspots. Binnenkort start ook het project Camera in Beeld, waarbij alle camera’s die gericht zijn op de openbare weg in kaart worden gebracht. De beelden van deze camera’s kunnen worden gebruikt bij de opsporing. In samenwerking met het Veiligheidshuis start het project ‘achter de voordeur’ als onderdeel van de aanpak van criminele jongeren. Een integrale aanpak die straffen combineert met perspectief bieden, waarbij ook het gezin betrokken wordt. Burgemeester Beenakker: “Een inbraak grijpt diep in de veiligheidsgevoelens van mensen. We blijven ons dan ook, samen met onder andere politie, het veiliger wijkteam, het Veiligheidshuis en onze inwoners inzetten om het aantal inbraken terug te dringen.”

Meer nieuws

18 jan. | 14:02
Tiel - Brand blijkt kortsluiting te zijn
18 jan. | 10:38
Culemborg - Veel schade bij kopstaart aanrijding A2
18 jan. | 10:35
Dreumel - Explosie bij een woning
17 jan. | 10:49
Rumpt - Veel schade bij autobrand
16 jan. | 20:18
Tiel - Drugslab ontdekt in woning, burgemeester sluit woning met spoed
16 jan. | 20:15
Tiel - Burgemeester treft bestuurlijke maatregelen om openbare orde te herstellen
Alle nieuwsberichten