De waarden - Vaker autodiefstal na woninginbraak
Het woninginbrakenteam van politiedistrict De Waarden signaleert een toename in het aantal diefstallen van personen- en bedrijfsauto’s, nadat de sleutels bij een woninginbraak zijn buit gemaakt. De inbrekers zijn daarbij, naast het wegnemen van duurdere personenauto’s steeds vaker ook geïnteresseerd in bedrijfsauto’s. De ontwikkeling van allerhande elektronische systemen om diefstal van de auto tegen te gaan heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen. Het gevolg is dat auto’s moeilijker te stelen zijn zonder de originele sleutel. De aandacht van de dader(s) is daardoor vaker gericht op het te pakken krijgen van die sleutel, met steeds meer woninginbraken en andere manieren om de sleutel te stelen als gevolg. Sinds mei van dit jaar is een duidelijke stijging te zien van deze werkwijze in bijna iedere gemeente in Rivierenland en de Bommelerwaard.
Werkwijze dieven
In een aantal gevallen wordt ingebroken in de woning door het boren van een gaatje in het kozijn, of het verbreken van een raamkozijn. Een enkele keer lukte het de afgelopen maanden om de woning binnen te sluipen. Vervolgens vinden de daders de (reserve)autosleutels in het pand en gaan er met de geparkeerd staande auto vandoor. Een speciale ‘inbraak’ dag valt voor het rechercheteam niet aan te wijzen; duidelijk is wel dat de inbraken vaker in de avond- en nachturen plaatsvinden.In een aantal gevallen wordt ingebroken in de woning door het boren van een gaatje in het kozijn, of het verbreken van een raamkozijn. Een enkele keer lukte het de afgelopen maanden om de woning binnen te sluipen. Vervolgens vinden de daders de (reserve)autosleutels in het pand en gaan er met de geparkeerd staande auto vandoor. Een speciale ‘inbraak’ dag valt voor het rechercheteam niet aan te wijzen; duidelijk is wel dat de inbraken vaker in de avond- en nachturen plaatsvinden.Voorkomen
Na een inbraak of diefstal start de politie een onderzoek naar de daders. Daarbij spreekt zij de benadeelde en hoort eventuele getuige of omwonenden. Met de aanwezige opsporingsaanwijzingen wordt getracht de dader(s) te achterhalen.
In alle gevallen is het natuurlijk beter om een inbraak en/of diefstal te voorkomen. Meldt een verdachte situatie aan de politie via het algemene nummer 0900 –88 44.
Het is niet nodig om af te wachten totdat u slachtoffer wordt. U kunt zelf ook maatregelen nemen die soms simpel maar effectief kunnen zijn. Kijk op onze site onder Preventie of www.stavc.nlNa een inbraak of diefstal start de politie een onderzoek naar de daders. Daarbij spreekt zij de benadeelde en hoort eventuele getuige of omwonenden. Met de aanwezige opsporingsaanwijzingen wordt getracht de dader(s) te achterhalen. In alle gevallen is het natuurlijk beter om een inbraak en/of diefstal te voorkomen. Meldt een verdachte situatie aan de politie via het algemene nummer 0900 –88 44.Het is niet nodig om af te wachten totdat u slachtoffer wordt. U kunt zelf ook maatregelen nemen die soms simpel maar effectief kunnen zijn. Kijk op onze site onder Preventie of