112Rivierenland

Regio - Extra controles opgevoerde bromfietsen

De politie, met name het regionale Verkeershandhavingsteam, gaat de komende tijd extra controleren op opgevoerde bromfietsen. Geluidsoverlast en het met hoge snelheid door woonwijken scheuren is niet alleen een grote ergernis voor veel bewoners, maar brengt ook veel gevaren met zich mee.

Maar veilig en verantwoord rijgedrag van bromfietsers is niet een zaak van de politie alléén. Ook ouders van de vaak jeugdige overtreders hebben hierin een verantwoordelijkheid. De politie doet dan ook een dringend beroep op de ouders om toezicht te houden op de activiteiten van hun kinderen. Om zo overlast en gevaar veroorzakend gedrag te voorkomen. De politie zorgt ervoor dat ouders van minderjarige bestuurders geïnformeerd worden wanneer hun zoon of dochter op een opgevoerde brom- of snorfiets rijdt. Via een telefoontje of brief worden de ouders hiervan op de hoogte gebracht en kunnen zij er voor zorgen dat de bromfiets weer in originele staat wordt teruggebracht.

Inbeslagname
Wanneer de politie tijdens een controle constateert dat een bromfiets is opgevoerd, teveel geluid maakt of als er verschillende technische mankementen aan de bromfiets zijn, vordert zij het kentekenbewijs in. De eigenaar heeft dan 28 dagen de tijd om het gebrek te verhelpen of om de bromfiets in de originele staat terug te brengen en te laten herkeuren (tegen betaling) bij de RDW. Binnen twee jaar drie keer een snelheidsbekeuring voor meer dan 15 km per uur te hard, betekent in beslagname. De officier van justitie beoordeelt in zo’n geval wat er met de bromfiets gaat gebeuren. Dat kan betekenen vernietiging (naast een boete van honderden euro’s).

Tot slot: tijdens de controles let de politie ook op zaken als het rijden zonder helm, zonder verzekering of bromfietsrijbewijs.

Ongevalcijfers
Relatief veel verkeersslachtoffers vallen onder de groep bestuurders en passagiers van bromfietsen en/of snorfietsen, zo blijkt uit cijfers. Over de afgelopen vijf jaar (2005 tot en met 2009; de ongevalcijfers over 2010 komen nog beschikbaar) zijn de aantallen in de regio Gelderland-Zuid als volgt:

Veiligheid en verzekering
Uit onderzoek blijkt dat de meeste ongevallen komen door voorrangsfouten, onvoldoende afstand houden of stuurfouten. Diverse verzekeringsmaatschappijen hebben in de polis opgenomen, dat aanrijdingen met een opgevoerde bromfiets niet onder de verzekeringsdekking vallen. De verzekering keert dan wel uit aan de tegenpartij, maar de kans bestaat dat de verzekering de schade verhaalt op de bestuurder van de opgevoerde bromfiets: ook als deze niet schuldig was aan de aanrijding.

Meer nieuws

21 jan. | 19:17
Regio - Stroomstoring en geen water
21 jan. | 16:04
Wadenoijen - Auto botst tegen boom
20 jan. | 09:45
Tiel - Brand in afval op de Antoon Coolenstraat
19 jan. | 06:57
Tiel - Auto rijdt talud af en bestuurder spoorloos
18 jan. | 21:47
Wadenoijen - Vreemde lucht blijkt brandbare stof
18 jan. | 14:02
Tiel - Brand blijkt kortsluiting te zijn
Alle nieuwsberichten