Regio - Veilig verloop Carnaval
Carnaval staat weer voor de deur. Om het carnavalsfeest veilig en plezierig te laten verlopen, is samenwerking gezocht met betrokken partijen binnen het werkgebied van politieteams in de regio. Het gaat om gemeenten, carnavalsverenigingen en horecagelegenheden.
In samenspraak zijn de belangrijkste aandachtspunten rondom de carnaval benoemd en besproken, mede gelet op de praktijkervaringen van de afgelopen jaren. Voorgaande jaren werd voornamelijk bij excessen opgetreden. De politie treedt dit jaar repressief op.
In samenspraak met politie hebben de gemeenten Beuningen en Druten een lijst met huisregels opgesteld voor carnavalsverenigingen en horecagelegenheden.
Ook in het Rijk van Nijmegen (gemeenten Groesbeek, Heumen, Millingen aan de Rijn en Ubbergen) is er een vergaande samenwerking tussen gemeenten, politie en carnavalsverenigingen, voornamelijk gericht op de carnavalsoptochten. Dit heeft geleid tot een regionale modelvergunning met voorschriften, die door de betrokken gemeenten zal worden gehanteerd als eisenpakket voor het houden van carnavalsoptochten in 2010. Bij controle hiervan richt de politie zich op drie speerpunten, namelijk; Het gebruik van alcohol, het vervoeren van personen op praalwagens en de technische staat van die wagens.
Alcholcontroles
De politie let dit jaar vooral op het voorkomen en bestrijden overmatig alcoholgebruik rondom en tijdens de carnavalsoptochten. Daarnaast is alcoholgebruik voor bestuurders van (praal)wagens verboden. De politie, net als andere jaren in de Carnavalsperiode alcoholcontroles. Regel daarom van tevoren een BOB.
Meerijden op praalwagens en de technische staat
Het vervoeren van personen op de carnavalswagens buiten de optocht om, dus ook van en naar de optochtlocaties, is wettelijk niet toegestaan omdat het tot gevaarlijke situaties leidt. De politie controleert hierop. De boete hiervoor bedraagt 160,00 euro. Uit ervaring is gebleken dat de muziek die, voor en na de optocht, op de carnavalswagens gedraaid wordt vaak erg hard staat. Voornamelijk de directe omgeving heeft hier last van. De boete voor geluidsoverlast bedraagt 160,00 euro. Daarnaast zijn er eenduidige eisen gesteld aan de technische staat van de deelnemende praalwagens. Hierop wordt gecontroleerd.