Waterkwaliteit zwemplaatsen
In Gelderland kunt u op veel plaatsen zwemmen. De kwaliteit van het zwemwater wordt gedurende de zomermaanden nauwlettend in de gaten gehouden. Door het aanhoudende warme weer kunnen cyanobacteriën, ook wel blauwalgen genoemd, zich in sommige wateren goed ontwikkelen. Blauwalgen
Blauwalgen kunnen onder andere huidklachten of maag-darmklachten veroorzaken. Het warme weer kan leiden tot ophoping van deze blauwalgen op bepaalde plekken in de vorm van een drijflaag. Dit is een groene/groenblauwe olie-achtige laag die op het water drijft. Onder invloed van de wind kan het optreden van deze drijflagen sterk wisselen in de tijd. Het is sterk af te raden om door deze drijflagen te zwemmen of er kinderen in te laten spelen. Melden van klachten
Naast de waterkwaliteitsgegevens vormen klachten een belangrijke bron van informatie. Het is belangrijk wanneer zwemmers ziek zijn geworden door het zwemmen in een zwemwaterplas, zij dit doorgeven aan de GGD of het MKIC. De binnengekomen klachten worden verzameld en als er aanleiding voor is, worden maatregelen genomen zoals het uitbrengen van een waarschuwing of een tijdelijk zwemverbod.
Klachten over het zwemwater
Klachten over het zwemwater kunnen worden gemeld bij het provinciale Milieu- en Klachtencentrum (MKIC), telefoonnummer: (026) 359 99 99.
Klachten over gezondheid
Klachten wanneer zwemmers ziek zijn geworden door het zwemmen in een zwemwaterplas kunnen worden doorgeven aan de GGD of het MKIC.
GGD Rivierenland
Bezoekadres: Teisterbantlaan 1b, 4001 TJ Tiel
Postadres: Postbus 6062, 4000 HB Tiel
Telefoonnummer: (0344) 69 87 00
Fax: (0344) 69 87 99
e-mail: info@ggd.regiorivierenland.nl